27 Nisan 2010 Salı

ERKEN YASTA EVLILIK TESVIK EDILIYOR

Ülkemizde en büyük sorunlardan biri olan, çocuğun rızası olmadan yaptırımla evlendirilen kızlar için bir destek de yasalarla geldi. Hadi hayırlısı. Evlilik yaşı bundan sonra 18’in altı….. Çocuk çocukluğunu yaşamadan yetişkinlerin yaşamına itiliyor bu ülkede.

1 Ekim 2008 tarihli Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası ile sigortalıların bakmakla yükümlü oldukları aile fertlerinin hak sahipliği ile ilgili yasa tekrar düzenlenmiş. 18 yaşını dolduranlardan eğitimlerine devam etmeyenlerin, anne ve babalarının bakmakla yükümlü olduğu hak sahibi olarak sağlık yardımlarından yararlanma hakkı bu yasa ile kaldırılıyor. Hazineue büyük bir kaynak mı sağlanmış olu
yor acaba?

1 Ekim 2008’den sonra 18 yaşını doldurup 2008-2009 döneminde liseden mezun olan kız çocuklarının üniversite sınavında alacağı sonuç, anne ve babalarının sigortalılığından doğan sağlık haklarının devam edip etmeyeceğini belirleyecek. Bu kapsamdaki kız öğrenciler sınavda başarısız olur ve üniversiteye devam edemezlerse anne ve babalarının bakmakla yükümlü olduğu hak sahibi olarak sağlık hizmetlerinden yararlanamayacak. Kız çocuklar, 18 yaşını doldurduktan sonra da eğitime devam etmeleri halinde ise erkek çocuklarda olduğu gibi ortaöğretimde 20 yaşına, yükseköğretimde 25 yaşına kadar anne ve babaları üzerinden sağlık hizmeti alabilecek.

Peki sınavda başarısız olduysa bu genç kızlar ne olacak? Gayet basit. Hemen söyleyelim.

Ya kendi primlerini kendileri ödeyecek. ( Nasıl olacağını bilemiyorum)

Ya yoksul olduğunu kanıtlamak için pek çok prosedürden geçecek. Tabi bu arada yoksulum diyecek olan zenginlerde böyle bir yola başvurabilir ki bu da şaşırtıcı değil ülkemde. Zaten yapılıyor. Yoksulluğun kanıtlanması için bir çatı altında yaşayan aile fertlerinin (anne, baba, eş, çocuk) bir aylık her türlü gelirden kişi başına düşen miktarın brüt asgari ücretin üçte birinden az olması gerekecek. Bu durumdaki kişiler ‘yoksul’ kabul edilerek sağlık harcamaları devlet tarafından karşılanacak.

Ya, iş bulup çalışacak ve bu haktan yararlanacak.

Son olarak ise, sigortalı biriyle ya da bol paralı biriyle evlenecek, evlendirilecek.

Peki evlendi diyelim. Anlaşamadı ve bir süre sonra da ayrıldı. Hak elinden uçtu gitti. Hakkını gene kaybediyor. Her durumda çok şansları yok gençlerin. Bu ne kadar mantıklıdır tartışılır. Hangi sebebe dayanmaktadır? O da tartışılır. Su götürmez bir gerçek var ki, yüzyıl geçse de değişmeyecek. Çocuk yaşta evlilikler… Onların doğurduğu negatif sonuçlar..

Bu yasa adil midir sizce?

BİR ENDİŞELENEN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder