15 Mayıs 2009 Cuma

TEKSTIL SEKTORUNDE SILIKOZ TEHLIKESI

Türkiye'nin tekstil sektöründe silikoz sorunu, yurt dışında da yansıdı. Le Monde gazetesi, Türkiye'de AB'de yasaklanan kot kumlama tekniğinin kullanıldığını, binlerce tekstil işçisinin silikoz hastası olduğunu, 2005 yılından bu yana en az 40 kişinin öldüğünü öne sürdü.

Fransa'nın önde gelen gazetelerinden Le Monde, "Türkiye'de binlerce işçi silikoz hastası" başlıklı haberinde 4 yıldır bir tekstil atölyesinde çalışan ve iki kardesi gibi silikoz olan 22 yaşında Erkan'ın yaşlı bir adam gibi nefes aldığını, kardeşlerinden birinin birkaç haftadan beri hastanede olduğu, sakat kalan diğer kardeşinin de köye döndüğünü anlattı.

devamı...

ATATURK'UN MILLET TANIMI VE BAGIMSIZLIK

Atatürk, yaşamının hiç bir döneminde ırkçı bir lider olmadı ve ırkçılıkla savaştı. Milletin tanımını yaparken de bunu açıkca gözler önüne serdi. Atatürk'ün millet tanımı şu idi:

  • Zengin bir hatıra mirasına sahip bulunan;
  • Beraber yaşamak hususunda müşterek arzu ve muvafakatte samimi olan;
  • Ve sahip olunan mirasın muhafazasına beraber devam hususunda iradeleri müşterek olan insanların birleşmesinden meydana gelen cemiyete millet namı verilir.”

Atatürk bir yazısında da milliyetçilik kavramı üzerine şöyle bir yorumda bulunmuştur.


devamı

14 Mayıs 2009 Perşembe

"YASASIN MODERNİST REFLEKS" - ERGIN YILDIZOGLU

Kitabın yazarı, Ergin Yıldızoğlu, 1952 yılında ıstanbul'da doğdu. 1989'da University of East Anglia, Gelişme ve ıktisat Bölümünden "Kapitalist üretim tarzında kriz üzerine teorik ve tarihsel bir çalışma" teziyle doktorasını aldı. 1993 ten bu yana Cumhuriyet gazetesinde yazıyor. 2001 yılında Ortadoğu Teknik Üniversitesi Avrupa Çalışmaları Bölümü master programı altında, "Küreselleşme süreci ve Avrupa" adlı bir ders sunmaya başladı. ıktisat, Görüş gibi dergilerde ve Petrol-ış yıllıklarında ekonomik konularda; Adam Sanat, Sombahar, Ludengirra, Edebiyat ve Eleştiri gibi dergilerde de sanat, edebiyat, felsefe yazıları ve şiirleri yayımlandı. Globalleşme ve Kriz (Alan Yayınları, 1996) Yaşasın Modernist Refleks (Telos, 1997), Kötü Sonsuzda Gezintiler (Cumhuriyet Kitap, 2000), Göz Göze Geldiğimizde, şehir ve Ben (Ümit Yayınları, 2000) başlıklı kitapları var.

Son kitabı YAŞASIN MODERNİST REFLEKS’ sanat ve modernizm üzerine üretim süreci ve ürünü ile ilgili kaleme alınmış bir kitap..

devamı..

SEN OLMASAYDIN VARLIK DIYE BIRSEY OLMAZDI BELKİ DE

Öğleni kesip gidişin olmasaydı,
bir mavi çiçek gibi, yürüyüp gitmeseydin
geç vakitler bulutlar ve tuğlalar üzerinden,

ellerde taşınan bir ışık olmasaydı
görmeyeceklerdi belki de başkalarıyaldızı,
bilmezdi kimse belki de yeşermesini
güldeki asil bir kırmızılık gibi

......

devamı

13 Mayıs 2009 Çarşamba

HAFTANIN FILMLERI 17/24 NISAN

HANNAH MONTANA

15 Mayıs 2009 tarihinde gösterime giriyor.

Gençlik filmi. Dans ve heyecan dolu bir film

Oyuncular:

Miley Cyrus (Hannah Montana / Miley Stewart), Emily Osment (Lilly Truscott / Lola Luftnagle), Jason Earles (Jackson Stewart), Moises Arias (Rico), Mitchel Musso (Oliver Oken / Mike Standley III),...

Miley Stewart, gizli pop-star kimliği ile okulu ve arkadaşları arasında denge kurma mücadelesi vermektedir. Ancak hızla artan şöhreti ve popülerliği özel hayatına egemen olunca herşeyi oluruna bırakır. Bunun üzerine babası, gerçeklerle yüz yüze gelmesi için onu Tennesse’deki Crowley Corners’taki evine çağırır. O andan itibaren Hannah Montana’nın bile hayal edemeyeceği çapta eğlence, kahkaha ve romantizm dolu bir macera başlayacaktır.


devamı....

HAFTANIN KONSERLERI - 15/17 MAYIS

Haftanın konserlerinden seçimiş olduklarımızı sizinle paylaşıyoruz. Hafta sonunu müzik dolu geçirmek isteyenler için alternatifler....

BORA UZER

Yer: Babylon
Tarihler: 15.05.2009 width="140">
Saat :23:00
Telefon: 0212 292 73 68 - www.babylon.com.tr
Adres: Şeyhbender Sok. No:3 Tünel Asmalımescit Beyoğlu İstanbul
Bilet Ücreti: Ayakta 25 TL Öğrenci 15 TL
Nereden Alırım: Biletix Çağrı Merkezi: 0216 556 98 00, Biletix Satış Noktaları, www.biletix.com ve Babylon Gişe

Bugüne kadar sahnedeki muhteşem performansı ile herkesin dikkatini çeken ve başarısı kulaktan kulağa yayılan Kangroove grubundan tanıdığımız Bora Uzer, B1 adını verdiği ilk solo albümünü Şubat ayının son haftasında Doublemoon etiketiyle yayımlıyor. Albümün tanıtım konseri ise; 26 Şubat Perşembe gecesi Babylon`da gerçekleştirilecek.

devamı...

12 Mayıs 2009 Salı

DUZENLI EGZERSIZIN YARARLARI

Çalışma yaşamı, özel yaşam koşuşturma içinde geçen hayatınızda acaba fiziksel aktivitelere yer verebiliyor musunuz? Hayatımızın büyük bir bölümü çalışma ile geçiyor. Aynı hareketler ,özellikle masa başında çalışmak insanı hareketsizleştiriyor. Fiziksel aktivite, fiziksel ve psiko-sosyal sağlığı olumlu yönde etkilemekte, çocukluktan yaşlılığın en son dönemine kadar yaşamın tüm aşamalarında büyük önem taşımaktadır. Bunun için mutlaka düzenli egzersizlere yer vermeliyiz.

Devamı...

EVLILIGINIZI SIRADAN OLMAKTAN KURTARMAK ELINIZDE

Uzun bir evlilik yaşıyorsanız, zaman içinde ilginin, tutkunun azaldığını hisedebilirsiniz. Tekrar eski günleri getirmek elinizde. Nasıl mı? Önerilerimize kulak vererek... Evlilikte başarılı bir ilişkiyi yürütmek her iki çiftin birlikte gerçekleştirebileceği bir şey. Tabi bunun yanında aşkınızın da ilk günler gibi olması için üzerinize düşenleri yapmalısınız. Eğer evli olduğunuz kişi doğru kişiyse, paylaşımlarınız fazla, anlaşmazlıklarınız azsa ve de fiziksel bir uyumunuz varsa bu hiç zor değil.

11 Mayıs 2009 Pazartesi

AKMAN'IN GELECEGI BUGUNKU KARAR BAGLI

RTÜK Başkanı Zahid Akman'ın 'görevinden çekilip çekilmeyeceğine ilişkin dava bugün Ankara 4. İdare Mahkemesi'nde görüşülecek. RTÜK üyeliği döneminde başka şirketlerde yöneticilik ve ortaklığının bulunduğu ortaya çıkan Zahid Akman'ın kurul üyeliğinin düşürülmesi için RTÜK'ün CHP'li üyeleri Şaban Sevinç, Hülya Alp ve Mehmet Dadak, Zahid Akman yargıya gitmişti. RTÜK'ün CHP'li üyeleri Şaban Sevinç, Hülya Alp ve Mehmet Dadak, Zahid Akman'ın RTÜK üyeliğini yargıya taşımıştı. Üç üyenin İdari Mahkemeye verdikleri dilekçelerinde, Akman'ın bazı şirket yöneticilikleri ve ortaklıkları ile kurul üyeliğinin aynı döneme denk gelmesi nedeniyle 3984 Sayılı RTÜK Yasası'nın 9. maddesi gereği görevden çekilmesi gerektiğini; ancak 19 Eylüldeki Üst Kurul toplantısında oy çokluğu ile göreve devam etmesine ilişkin RTÜK kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali istenmişti. devamı...

CONCIERTO DE ARANJUEZ

Concierto de Aranjuez İspanyol besteci Joaquín Rodrigo tarafından klasik gitar için bestelenmiş ve Rodrigo'nun Gitar Konçertosu olarak bilinen eseri. 1939 yılının başlarında Paris'te II.Dünya savaşının gerilimli ortamında bestelenmiştir.

Videosu....

"AYRILIK VALSİ"

Milan Kundera "Ayrılık Valsi"ni 1973 yılında yazmış. Romanda yedi kişi geçiyor. Eski bir kaplıca kentinde geçen olaylar yedi kişinin birbirine sarılmaları ve uzaklaşmaları içinde geçiyor. Kundera bu romanda da sıradışılığını koruyor. Kitabı okuyup bitirdiğinizde sizde kendinizi sorgulamaya başlıyorsunuz.

DEVAMI...

"AYRILIK VALSİ"

TURK GENCLIGI VE INTERNET ..

Türk Gençliği ve İnternet .. Gençlerimiz de dünya gençliği gibi (hatta onlardan daha da süratle) yeni teknolojilere uyum sağlıyorlar .. Bu açıdan dünya ile aramızda hiçbir açık olmaması son derece sevindirici ..

“İnternet” de bu teknolojilerden en önemlisi .. Gençliğin bu alandaki yeni gelişmeleri ne kadar süratle kaptığı ve en son yenilikleri kullandığını “gururla” görüyoruz..

Yalnız bir husus var ki bunu da üzüntü ve hayal kırıklığıyla karşılıyoruz .. Sevgili gençliğimiz interneti daha olumlu ve eğitici anlamda kullanmalı diye düşünüyoruz..

devamı...

ÇOCUKLARIMIZ VE KİTAP

Günümüz gençlerinde ve çocuklarda kitap okuma alışkanlığı oranı düşüş gösteriyor. Bunda ailelerin ve de hatta okulların rolü de yok değil. Keşmekeş bir düzen içinde hayat mücadelesi iiçinde çocuklarımızla yeteri kadar ilgilenilmediğini düşünüyorum. Onların sosyal bir birey olmalarına fazla da destek olunmadığını düşünüyorum.

devamı...

I AM OK YOU ARE OK : BEN DE İYİYİM SEN DE İYİSİN

I Am Better Than You Are .. Bu İngilizce ifadenin Türkçesi basitçe "Ben senden daha iyiyim" .. 1970 li yıllarda "o zamanlar için psikolojide yepyeni bir yaklaşım olan" TRANSACTIONAL ANALYSIS (Türkçesi için - Olaylardan Etkileşimle Analiz diyebiliriz) rüzgarı esiyordu Amerika'da ..

Esasında "esiyor" kelimesini bilerek kullandık .. Zira Thomas Harris isimli bir bilimadamı (psikolog) daha önce Eric Berne isimli bilimadamının geliştirdiği bu yaklaşım üzerine çalışmalarını bina eden THOMAS HARRIS "I'M OK YOU'RE OK" isimli kitabıyla muazzam bir başarı elde ederek BEST SELLER listelerinde çok uzun süreler kalmış ve insanların akıllarında yepyeni pencereler açmıştı.

devamı...


KİMDİR FATMA ALİYE ???

Evet herkes Fatma Aliye'yi tanıyor artık !!! Çünkü Aliye'nin fotoğrafları 50 TL'lık banknotların üzerinde.Diğer yüzünde Atatürk..

O kadar çok başarılı Türk kadınları varken acaba neden Aliye seçildi, düşündünüz mü, ya da aklınıza geldi mi hiç? Ben onun romancılığı sayesinde paranın arka yüzüne konduğunu zannetmiyorum ne yazık ki.

Bilmiyorsanız o zaman söyleyeyim, bu kadın Atatürk'ün devrimlerine karşı bir insan ve şeriat taraftarı. Şimdi bilmece çözülmüştür değil mi?

DEVAMI...

CEZMİ ERSOZ: ACİLEN "TÜRKİYE DİL AKADEMİSİ" KURULMALI


Cezmi Ersöz ile okurları üzerine, eğitimdeki eksiklikler üzerine ve günümüz yazarları üzerine bir roportaj yaptık. Sayın Ersöz'ün eğitim üzerine veryansınlarına ortak olduk.
TÜRKİYE İNTERNETTE : Günümüz okuyucularını nasıl yorumluyorsunuz ve bilinçli bir okuyucu kitleniz var mı? Yoksa popülerite peşinde olan bir okuyucu kitlesi ile mi karşı karşıyasınız?

CEZMİ ERSÖZ : Genel olarak baktığımızda ben okurlarımla yüzyüze konuşma imkanına sahip bir yazarım. Çünkü çok fazla etkinlik yapıyorum. Duyarlı bir okurum var benim. Devamlı takip ederler. Son kitabını okudum, beğendim diyen çok azdır.Hap takip ederler. Bir yazarın peşinden koşan, bir okura sahibim. Hatta bazı şiirlerimi ezbere bilen okurlarım var. Dolayısıyla bu anlamda eleştiren, sorgulayan bir okurum var. Memnunum.


Acilen "TÜRKİYE DİL AKADEMİSİ"nin kurulmasından yanayım. Acilen "EĞİTİM REFORMU" yapılmasından yanayım. Çok güçlü, radikal bie eğitim reformu şart. Bakın okullarda müzik seçmeli, felsefe seçmeli. Bu dersler zorunlu olacak.Sanat derslerine ağırlık verilecek. Felsefesiz bir eğitim olabilir mi? Bu insanlar nasıl hukukçu olacaklar, nasıl düşünce adamı olacaklar felsefe bilmeden?
Bu konuda ciddi sıkıntılarım var. Dediğim gibi çok acil olarak EĞİTİM REFORMUNU öneriyorum.

DEVAMI...

MIT SINAVSIZ PERSONEL ALACAK

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), uzun bir aradan sonra yeniden personel, asker ve diplomat yakınlarını "sınavsız" olarak kuruma almak için harekete geçti.

2009 yılında 400 kişi almayı hedefleyen MİT, bu sayının yarısını bazı kişilerin yakınları içinden mülakatla belirleyecek. MİT, belirlediği isimlere mülakat çağrısını gönderdi. Ayrıca geçen ay ilan veren MİT, KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı) ile alacağı diğer personelin değerlendirmelerini de Temmuz ayına kadar tamamlayacak. Bu personelin alımı ise sınavla gerçekleştirilecek.

devamı...

MEB'DEKI USULSUZ ATAMALAR

MHP Adana Milletvekili Yılmaz Tankut, yargı yoluna da taşınan ve eğitim camiasında büyük tepki çeken atamalarla ilgili yeni Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'nun cevaplaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.

devamı...

10 Mayıs 2009 Pazar

AHLAKIN KÖKENİ TAT DUYUSU MU?

Bazı araştırmacılar, haksızlığa karşı hissedilen tiksinme duygusunun bir yüz ifadesini tetiklediği ve ‘kötü tatların ve hastalık sebeplerinin yarattığı aynı tiksinme duygusunu ortaya çıkardığını’ öne sürüyor

‘İğrenç’ kelimesi, kötü tatlar, böcekler, ensest ilişki ve adaletsiz bir paylaşımı nitelemek için kullanılabilir. O halde bu tür farklı durumlar karşında verilen duygusal yanıt aynı mıdır? Chapman ve arkadaşları, haksızlığa karşı hissedilen tiksinme duygusunun bir yüz ifadesini tetiklediği ve “kötü tatların ve hastalık sebeplerinin yarattığı aynı tiksinme duygusunu ortaya çıkardığını” iddia etmektedir. Bir dereceye kadar tüm bu olaylar “tiksinme değerlendirme sistemi” denilen bir dizi mental aktiviteyi harekete geçirir ve kontaminasyon (bulaşma) düşüncelerini ortaya çıkarır. Bulaşma, tiksindirici bir nesnenin normalde tiksindirici olmayan bir nesneye dokunması ile tiksinme duygularının yeni nesneye aktarılması olarak açıklanmıştır (örneğin sterilize edilmiş bir hamamböceği bir bardak suya batırılırsa su da iğrenme duygusu uyandırmaya başlar).

DEVAMI...

EXPERIENCE HALPS MAINTAIN EXPORTS

Some Turkish exporters are unfazed by the contraction in global markets and the reason is their efforts to tap into new markets during the previous economic crisis, known as the 2001 economic crisis.Products such as cut flowers, meat, milk, salt, sulfur and cement broke export records in the past eight years and are resisting the current downturn

DEVAMI....

DALGALANDIM DA DURULDUM

Dalgalandım da duruldum.... Saadettin Kaynak eseri olan bu parçayı iki güzel insandan ve iki güzel yorumla dinleyin...

Devamı...

GOLAN TEPELERINDEN CEKİLMEYECEGİZ

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Golan Tepeleri'nden çekilmeyeceklerini yineledi. Netanyahu önümüzdeki hafta ABD Başkanı Barack Obama ile biraraya gelecek.

ABD Başkanı Barack Obama ile önümüzdeki hafta Washington'da bir araya gelecek olan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Golan ile ilgili bu yeni açıklamayı, Likud partisinden bakanlarla bir araya geldiği toplantıda yaptı.

devamı...

ISTANBUL SIIRE ULUSLARARASI FESTIVALLE DOYACAK

İstanbul 12/16 Mayıs tarihleri arasında şiire doyacak. Uluslararası Şiir Festivali ile dünya şiiri ile buluşacak. 20 yabancı şairin katılacağı festivale ülkemizden de çok sayıda şair katılacak.

Geçen yılın ana teması 'Çağdaş Katalan Şiiri'ydi. Bu yılın ana teması ise, 'Romen Şiiri'
Festival’de şiir okumalarının dışında, şiir akademisi, müzik dinletileri ve vapur gezisi de yer alacak. Onursal Başkanlığını Doğan Hızlan’ın üstlendiği Uluslararası İstanbul Şiir Festivali’nin Yürütme Kurulu üyeleri Nevzat Bayhan, Adnan Özer, Ahmet Kot, Ali Ural, Fatih Andı, Metin Celal ve Ömer Erdem. Festival’i onurlandıran 20’si yerli, 20’si yabancı 40 şair şiirleriyle, İstanbul’un pek çok köşesinde edebiyatseverlerle buluşacak.
Devamı...

HAFTANIN KITABI : HAYAT ATOLYESI

Hayat Atölyesi, adını, Murathan Mungan' ın 2002 yılında Milliyet gazetesinin kültür-sanat ekinde tamsayfa olarak yayımlanan köşesinden alıyor.
Farklı konularda gözlemler, notlar, değiniler ve irili ufaklı yazılardan seçilenler "Hayat Atölyesi" başlıklı bölümde bir araya geliyor.

Kitabın diğer bölümü "İstediler Yazdım", çoğu süreli yayınlar olmak üzere, çeşitli nedenlerle, çeşitli konularda yazardan istenen yazılardan oluşuyor: Sempozyum bildirisi, sergi kataloğu yazısı ya da bir müzik albümü kartoneti için bir tanıtma...

devamı...